Oktoberweer: Buitenlampenweer !

Een EMC verhaal over buitenlampen (waar gebeurd !)

Nog vijf EMC verhalen : klik hier.


Heeft u zich weleens afgevraagd hoe het komt dat in Oktober de dagen zo snel korter lijken te worden ?

Dit komt enerzijds door de scheve stand van de aard-as in de baan van de aarde rond de zon en anderzijds doordat die baan niet precies rond, maar elliptisch is.

Daarom staat de zon in het begin van November bijna een half uur eerder in het Zuiden (In Nederland om 12.25 uur M.E.T.) dan in het begin van Februari (12.50 uur M.E.T.).

Daarom is voor West Europa de zomertijd-periode ook asymmetrisch verdeeld rondom de langste dag (21 juni) en loopt deze in het najaar meer dan 1 maand langer door dan men op grond van de symmetrie rondom 21 juni zou verwachten.

Daarom duurt in November de ochtend ook bijna een half uur langer dan de middag en is dit in Februari net andersom.

Daarom is de vroegste zonsondergang in Nederland al op 13 December te verwachten, terwijl de laatste zonsopkomst pas op 30 December zal plaatsvinden.

Oktober is dan ook de maand waarin de consument massaal overgaat tot het aanschaffen van buitenverlichting. Door het nog relatief warme water van de Middellandse Zee kan de temperatuur in Oktober nog flink oplopen. Dit verschijnsel staat bekend als de oudewijvenzomer. In N-Amerika kent men het verschijnsel ook, daar wordt het fenomeen The Indian Summer genoemd.

Als je in Oktober nog lekker ’s avonds buiten wil zitten ligt de behoefte aan een goede buitenverlichting voor de hand. Liefst een buitenverlichting die ook niet te duur is in het gebruik, zoals blijkt uit de onderstaande poster (uit het gulden – tijdperk).

                                   
energspr

Kijk voor de bovengenoemde onderwerpen ook eens op www.timeanddate.com .

 

 

 

In de jaren ’90 werd regelmatig aan de consument geadviseerd die dure gloeilampen te vervangen door spaarlampen.

 

                 spaaarlmp

 

Nu waren er buitenlampen in de handel die waren uitgerust met een elektronische schemerschakelaar en een gloeilamp (o.a. te koop bij de Kijkshop).

 

Toen de mensen die gloeilamp gingen vervangen door een (elektronische) spaarlamp, bleek dat de buitenlamp inderdaad wel aan ging als het donker werd en uit ging als het licht werd, maar dat de hele buurt tijdens het branden van de lamp geen radio-ontvangst meer had op de middengolf en de langegolf.

 

Ik heb zo’n lichtsensor eens open gemaakt en gezien dat deze was uitgevoerd met een thyristor als schakelend element. Het ligt voor de hand dat de combinatie van deze thyristorschakeling met een elektronische spaarlamp niet goed werkt !

 

De toenmalige Radio Controledienst (tegenwoordig het Agentschap voor Telecom) heeft in Nederland dan ook heel wat autokilometers moeten afleggen om al die storende buitenlampen in de diverse achtertuinen te vinden.

 

Overigens heb ik op die schakeling een modificatie uitgevonden welke slechts enkele centen kost en waarmee dit storingsprobleem tot het verleden behoort !

 

Kilk op de onderstaande link om direct naar het Agentschap voor Telecom te gaan !

 

Agentschap voor Telecom

 

TV reparatie of TV produktontwikkeling?

Van een bekend merk TV was de lijntransformator defect. Ik had deze vervangen door een imitatielijntrafo van een Spaans merk. De TV geef daarna weer een perfect beeld.

Na het in elkaar zetten werkte de teletext ontvangst niet.
Voor de Firato (1977).

Van 1977 - 1979 woonde ik in een studentenflat. Omdat ik werkstudent was had ik het financieel iets beter dan de gemiddelde student. Ik kon in die tijd (1977) mijn eerste Philips kleuren TV aanschaffen: een 18 inch model met tiptoets bediening voor de afstemming.

Als zendamateur kwam ik er snel achter dat de afstemspanning onstabiel werd als ik met mijn draagbare 144 MHz amateurzender (een ICOM IC215AD) te dicht bij de TV kwam. Na een korte discussie met Philips Nederland leverde dit als resultaat een huisbezoek op van twee field engineers die bij mij de TV ter plaatse hebben gemodificeerd. Hier werd door Philips dus gekozen voor het inbouwen van een service oplossing in plaats van een algemene oplossing in de produktie (in de fabriek).

De Firato (1978).


In 1978 begon ik aan mijn laatste studiejaar aan de TU Delft. Als doorgewinterde elektronicus had ik veel belangstelling voor de radio- en televisietechniek.

In september 1978 bezocht ik dan ook de Firato, een tentoonstelling van audio- en video apparatuur. Als rasechte zendamateur in die tijd nam ik een draagbare zendontvanger mee, die werkte in de 144 MHz amateurband.

Toen ik bij de Philips stand kwam, alwaar N1700 videorecorders stonden opgesteld, zei de ene medewerker tegen de andere: "Daar komt een voor ons gevaarlijk mannetje aan". Dit waren dezelfde personen die bij mij in 1977 het huisbezoek hadden gebracht!

Toen ik de zender activeerde gingen alle TV's op zwart. Kort daarna meldde zich een bijzonder opsporingsambtenaar van de gemeente Amsterdam die heel graag mijn zendmachtiging wilde zien, maar die was in orde !

In die tijd was het EMC vraagstuk nog minder aktueel dan tegenwoordig, omdat er nu veel meer elektronische apparaten in omloop zijn die elkaar ongewenst kunnen beinvloeden.

Van 1979 - 1988 en van 1998 - 2004 heb ik bij Philips gewerkt en een significante bijdrage aan de Elektro Magnetische Compatibiliteit (EMC) van hun produkten geleverd. 

Uit het dagboek van een zendamateur.

 

In mijn studententijd woonde ik anderhalf  jaar op de eerste verdieping van een woonhuis, boven de woonkamer van een 85-jarige hospita en naast de woonkamer van een slager die zijn winkel op de begane grond had.

Door ervaring op eerdere woonadressen had ik in deze buurt maar niet rondverteld dat ik in het bezit was van amateurzendapparatuur. Ook als je als zendamateur niet thuis bent krijg je van ondeskundige buren vaak de schuld van EMC storingsproblemen en ook van andere storingen die het gevolg zijn van gebreken aan de apparatuur van de consument.

 

Ik had op dat adres een HB9CV antenne binnen geplaatst, voor de 144 - 146 MHz amateurband. Daar was ik weleens actief met 10 Watt SSB.

 

Vier jaar later ontmoette ik bij Philips Consumer Electronics een collega die een kennis van de slager bleek te zijn. Hij kon mij vertellen dat de slager anderhalf jaar lang problemen met zijn TV heeft gehad, waarvan men de oorzaak nooit heeft kunnen vinden.

 

Tegenwoordig zijn de TV's wel beter en zijn ze gegarandeerd bestand tegen EM velden met een elektrische component van 3 V/m.

 

Ik denk dat als de slager had geweten dat ik de zendapparatuur in huis had, hij mij wel aan zijn mes had kunnen rijgen...............
 


 

Na de Firato (1979).

 

Op het TV-lab van Philips kreeg ik van mijn chef een briefje met een storingsklacht (van dezelfde personen die ik bij mij op huisbezoek heb gehad en die ik ook op de Firato had gesproken), nu met een grijns van “nu mag jij het eens oplossen”. De TV stond in een flat van een mevrouw in Rotterdam. Op het dak stond een antennepark van een zendamateur die o.a. op de kortegolf zeer actief bezig was. Op het briefje stond: Stemming zeer emotioneel geladen, ruzies, politie, e.d.

 

Het probleem was door de field engineers al grotendeels opgelost, alleen was de audio eindtrap nog niet voldoende immuun voor deze situatie. Ik heb dit kunnen oplossen met het toevoegen van een stopweerstandje in serie met de ingang van het eindversterker IC. Kosten: nog geen vier hollandse centen...........

 

Download EMC Powerpoint presentation (4.3 MB)